Card Image

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσαν ότι σαράντα πέντε λεπτά έντονης άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε ασθενείς με σύνδρομο Lynch, μια γενετική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο σε νεαρή ηλικία. Το σύνδρομο Lynch αφορά σχετίζεται με μεταλλάξεις γονιδίων, οι οποίες προδιαθέτουν στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του στομάχου και άλλων τύπων καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, 45 λεπτά ποδηλασίας υψηλής έντασης τρείς φορές την εβδομάδα έκανε το ανοσοποιητικό σύστημα πιο ικανό να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα. Όπως δήλωσε ο Eduardo Vilar-Sanchez (Καθηγητής Πρόληψης του Καρκίνου και επικεφαλής της μελέτης), "θέλαμε να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι όσον αφορά τη σύσταση. Οι άνθρωποι δεν τηρούν αόριστες συμβουλές για τον τρόπο ζωής, όπως 'απλά να γυμνάζεστε'. Θέλαμε να συνδέσουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα με μια πολύ συγκεκριμένη παρέμβαση".

Κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η άσκηση βοηθά στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει μια σχέση μεταξύ της άσκησης και των αλλαγών στους βιοδείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μελέτη ήταν μικρή (μόλις 21 άτομα), αλλά βασίζεται σε ένα τεράστιο σύνολο στοιχείων που συνδέουν την τακτική άσκηση με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.  Και τα 21 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν σύνδρομο Lynch και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία δόθηκε ένα πρόγραμμα άσκησης διάρκειας 12 μηνών, ενώ στην άλλη όχι.

Οι επιστήμονες έλεγξαν την καρδιακή και αναπνευστική τους κατάσταση και παρακολούθησαν με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (NK cells & CD8+ cells). "Αυτά είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για την επίθεση σε ξένες οντότητες όπως τα καρκινικά κύτταρα και ήταν πιο ενεργά στους συμμετέχοντες που γυμνάζονταν" δήλωσε ο Vilar-Sanchez. Επίσης τα άτομα στην ομάδα άσκησης είδαν επίσης μείωση των επιπέδων της προσταγλανδίνης Ε2 (PGE2), η οποία αποτελεί έναν δείκτη φλεγμονής. Η πτώση αυτή ήταν στενά συνδεδεμένη με την αύξηση των ανοσοποιητικών κυττάρων. Και οι δύο αλλαγές υποδηλώνουν μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση έναντι του καρκίνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αλλαγές σχετίζονται με την ενίσχυση του συστήματος "ανοσολογικής επιτήρησης" του οργανισμού για το κυνήγι και την απομάκρυνση των κυττάρων που διαφορετικά θα γίνονταν καρκινικά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, πάνω από το 15% όλων των θανάτων από καρκίνο (εκτός από τους καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα) σχετίζονται με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική αδράνεια, το υπερβολικό σωματικό βάρος, η χρήση αλκοόλ και η κακή διατροφή. Συνιστά 150 έως 300 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη είδαν σημαντική ανοσολογική απόκριση με 135 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης την εβδομάδα.


Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Eduardo Vilar-Sanchez δήλωσε τα εξής: "Το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή άσκησης θα οδηγήσει με κάποιο τρόπο στην πρόληψη του καρκίνου".

Πηγή:
https://aacrjournals.org/clincancerres/article/doi/10.1158/1078-0432.CCR-23-0088/729282/Exercise-Training-Reduces-the-Inflammatory